Αστυνομικό τμήμα στο Κερατσίνι: Σε τέλμα βαίνει, η εγκατάστασή του εντός της πόλης

269
Σε κατάσταση ουσιαστικού τέλματος, φαίνεται πως βρίσκεται η υπόθεση της λειτουργίας Αστυνομικού τμήματος εντός της πόλης του Κερατσινίου.
Στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας από το 2017, έχουν συγχωνευθεί τα Αστυνομικά τμήματος της περιοχής σε ένα ΑΤ, το οποίο και λειτουργεί οριακά εντός του Δήμου και μόλις ογδόντα μέτρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πειραιά.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ΔΕΝ πληρεί τους στοιχειώδεις κανόνες και προϋποθέσεις, για ανάλογη δημόσια υπηρεσία και η πρόσβαση των κατοίκων του Κερατσινίου σε αυτό, ΔΕΝ υποστηρίζεται από καμιά λεωφοριακή γραμμή του ΟΑΣΑ.
Το θέμα του Αστυνομικού τμήματος, σε ότι αφορά τη μεταφορά του σε κεντρικότερο σημείο του Κερατσινίου, έθεσε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κυρία Μαρία Μαντούβαλου.
Οπως προέκυψε τόσο από τη διατύπωση του θέματος από τη Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, όσο και από την απάντηση του Δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, το θέμα όχι μόνο δεν βρίσκεται σε θετική πορεία, αλλά αντίθετα είναι ορατός ο κίνδυνος η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση,να παγιωθεί ως μία μόνιμη και οδυνηρή πραγματικότητα για τους κατοίκους του Κερατσινίου.
Αφενός η κυρία Μαντούβαλου και αφετέρου ο Δήμαρχος της πόλης, φάνηκαν να απεμπολούν από τη διεκδίκηση της πόλης, το σκέλος της επαναλειτουργίας δύο ΑΤ (Κερατσινίου και Δραπετσώνας) παρόλο που ακριβώς στον διπλανό Καλλικρατικό Δήμο της Νίκαιας – Αγ Ι Ρέντη, λειτουργούν ξεχωριστά ΑΤ σε κάθε Δημοτική του Ενότητα.
Επομένως και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο επίσης Καλλικρατικός Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, με έκταση και πληθυσμό σχεδόν ίσο με τον γειτονικό Δήμο, έδωσε από το 2017και πιθανά θα συνεχίσει την όποια “μάχη”, με κύρια αιχμή όχι την διατήρηση των ΑΤ, αλλά την λειτουργία ΕΝΟΣ τμήματος σε κεντρικότερο σημείο.
Από όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, πρόταση της τότε και σημερινής Διοίκησης ήταν η μεταφορά της αστυνομικής αρχής στο κτίριο που στεγαζόταν κατά το παρελθόν η Εφορία (κοντά στο νεκροταφείο).
Η πρόταση αυτή όμως φαίνεται πως έχει στην πράξη καταρρεύσει, αφού πλέον στο συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει διαφορετική χρήση και θεωρείται μη διαθέσιμο.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Βρεττάκο, παρότι  κατά το παρελθόν οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Τάκης Θεοδωρικάκος είχαν φανεί θετικοί στη μεταφορά στο συγκεκριμένο κτίριο, ΔΕΝ προχώρησαν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα έφερναν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Επιβεβαιώνοντας,το σχετικό αδιέξοδο και ως προς το τελευταίο σκέλος του θέματος, αυτού δηλαδή της μεταφοράς σε άλλο σημείο της πόλης,κατέληξε πως χρειάζεται να “ξαναζεσταθεί” η παρέμβαση και πίεση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
Θυμίζουμε πως η κατάργηση – μέσω της συγχώνευσης – Αστυνομικών τμημάτων, υπήρξε μέτρο υπηρέτησης Μνημονιακών επιταγών και πως καμία αλλαγή δεδομένων για το Δήμο μας, δεν υπήρξε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά την έξοδο της χώρας από αυτά.
Το 2019 μάλιστα, στα πλαίσια μίας μάλλον κακόγουστης προεκλογικής παράστασης και ενόψει των τότε Δημοτικών εκλογών, ο πρόεδρος σήμερα του ΛΑΟΣ και τότε υποψήφιος Δήμαρχος Φίλιππος Καμπούρης, μαζί με την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα, είχαν φωτογραφηθεί – προφίλ ή και ανφάς – διαβεβαιώνοντας για τη αλλαγή στέγης του ΑΤ.
Ισως είναι καιρός το ζήτημα να τεθεί από τη Διοίκηση του Χρήστου Βρεττάκου σε μία ολοκληρωμένη συζήτηση, με στόχο τον συντονισμό δράσης Δήμου και φορέων της περιοχής. Συντονισμό στον οποίο, οφείλει να συμμετέχει και να συμβάλλει η αυτοδιοικητική παράταξη της ΝΔ στην πόλη καθώς και όλες οι πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου.