Ημερίδα Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου Δραπετσώνας : Εμφυλες Ταυτότητες και Σχολείο

45

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες

Το προηγούμενο διάστημα, το σχολείο μας συμμετείχε επιτυχώς στο πρόγραμμα HUMANITAS σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την παρακολούθηση από το τμήμα ΒΛ2 μιας θεατρικής παράστασης που αφορούσε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβων καθώς και την επιμόρφωσή των καθηγητών και των καθηγητριών του σχολείου μας σε θέματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε συνέχεια, λοιπόν, αυτής της δράσης και ύστερα από αιτήματα και άλλων εκπαιδευτικών και γονέων που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τέτοια θέματα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε το σχολείο μας να διοργανώσει ημερίδα για τα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το πρωί του Σάββατου 6 Μαΐου στους χώρους του σχολείου μας και θα συμμετάσχουν διάφοροι φορείς και ομάδες που ασχολούνται με θέματα έμφυλων ταυτοτήτων στην εκπαίδευση. Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και μαθήτριες και θα μεταδωθεί και μέσω διαδίκτου. Ενδεικτικά θέματα των εισηγήσεων είναι:

  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Ελληνικό Σχολείο
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου
  • Γονείς και ταυτότητα φύλου εφήβων
  • Συμπεριληπτικότητα και έμφυλες ταυτότητες στο σχολείο

Καθώς τα θέματα φύλου έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο και τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού με έμφυλο πρόσημο είναι σε έξαρση (αύξηση περιστατικών βίας στο σχολείο σε ποσοστό 143% μέσα στο 2023), θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις θα μας βοηθήσουν τόσο στο να γνωρίσουμε πως να διαχειριζόμαστε τέτοια περιστατικά όσο και στο να αναπροσαρμόζουμε τις στάσεις μας βρισκόμενοι και βρισκόμενες δίπλα στις ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών μας.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας ζητήσουμε να στηρίξετε με την παρουσία σας την δράση μας και αν μπορείτε να την προωθήσετε ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή. Η ημερίδα θα προβλήθεί μέσω του καναλιού youtube του σχολείου στον σύνδεσμο

https://youtube.com/live/Qta1kBCxay4

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε

Δημήτρης Στεφανής

Μαρία Γεωργαρίου