Καύσωνας: Τι να προσέχετε αν έχετε υπέρταση ή πρόβλημα στην καρδιά

136

Πολύ προσεκτικοί

να είναι τις μέρες που έρχονται οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους, καθώς σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με οξέα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η πολλή ζέστη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αυτά κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες έως και την απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ιδίως όταν είναι και ηλικιωμένοι.

Κατ’ αρχάς, όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την πίεση, την καρδιακή ανεπάρκεια ή/και διουρητικά, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον καρδιολόγο τους. Εκείνος θα τους πει πόσα υγρά χρειάζονται και τι άλλο πρέπει να κάνουν.

Επιπλέον, όσοι έχουν κλιματιστικό στο σπίτι συνιστάται να μην το βάζουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, καθώς και να διατηρούν ανοιχτό ένα παράθυρο. Να ρυθμίζουν επίσης τη ροή του αέρα για να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

 Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα όσοι από εσάς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την καρδιά σας:  Να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες

 Να πίνετε χυμούς (όχι γκρέιπφρουτ, αν αντενδείκνυται) και πολύ νερό. Χρειάζεστε 1,5-2 λίτρα εκτός κι αν ο θεράπων ιατρός έχει δώσει άλλες οδηγίες.

 Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα, καθώς και τα ροφήματα με αλκοόλ ή πολλή καφεΐνη. Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, ίσως πρέπει να γίνεται προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στο φαγητό, για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών. Και πάλισυμβουλευθείτε γι’ αυτό τον γιατρό σας.

Για να μην επιβαρυνθεί η καρδιά, απαραίτητη είναι ακόμα η αποφυγή του ήλιου 11 π.μ.-16 μ.μ.. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε την σωματική καταπόνηση (βαριά σωματική εργασία, άθληση) σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε και τις παρατεταμένες μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Μην παραλείπετε, επίσης, να κάνετε αρκετά ντους με χλιαρό νερό στη διάρκεια της ημέρας.

 Τι να γνωρίζετε ανά καρδιολογικό νόσημα:

 Υπέρταση: Συχνά χρειάζεται τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.

 Καρδιακή ανεπάρκεια: Συχνά χρειάζεται αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτρολυτικών διαταραχών και αφυδάτωσης.

 Οξύ έμφραγμα, ασταθής στηθάγχη: Απαγορεύεται το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη.

 Bypass, απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας: Απαγορεύεται το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο στους ασθενείς με πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.

 Βηματοδότες, εμφυτεύσιμοι απινιδωτές: Όσοι φέρουν μόνιμους βηματοδότες για την καρδιά, μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.

 Όλοι οι ασθενείς με πρόβλημα στην καρδιά: Όλοι οι καρδιοπαθείς πρέπει οπωσδήποτε να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζονται. Πρέπει επίσης να έχουν πρόχειρα το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή τους.

 Πως θα καταλάβετε αν κινδυνεύετε

Αν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας και εκδηλώσετε ορισμένα ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (είναι δηλωτικά στηθαγχικού πόνου)

 Δύσπνοια

 Αδυναμία, καταβολή δυνάμεων

 Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης, σύγχυση

 Αίσθημα παλμών («φτερουγίσματα» της καρδιάς), ταχυκαρδία

 Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), ζάλη

 Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα (αρχικά) συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.