Λαλάγγια μανιάτικα… με ΠΟΠ συνταγή

122

Λαλάγγια μανιάτικα

Συνταγή… ΠΟΠ της Μάνης. Είναι έξοχα για το πρωινό, για κολατσιό, μαζί με τυρί ή με σαλάτες. Έξοχα και για τσιμπολόγημα πριν από το ψητό του Πάσχα.

Νίκος Μάζης
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαΐκος
ΠΗΓΗ: gastronomos.gr

 

1 ώρα προετοιμασία
30′ τηγάνισμα
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30′

Υλικά

Κομμάτια: 45

Διαδικασία

  1. Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά (ή το προζύμι) και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο (ή με μια ξύλινη κουτάλα) μέχρι να ενωθούν.
  2. Σκεπάζουμε τον κάδο με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα για 3-4 ώρες σε σημείο σχετικά ζεστό.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1 νεροπότηρο από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τα κανελο-γαρίφαλα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  4. Σουρώνουμε το αρωματισμένο νερό (πετάμε τα μπαχαρικά) και αφήνουμε να γίνει πάλι χλιαρό.
  5. Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε και πάλι το μείγμα με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το αρωματισμένο νερό, τον χυμό, το αλάτι και όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να φτιάξουμε μια μέτρια και εντελώς ομοιογενή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Στρώνουμε βαμβακερές πετσέτες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  7. Κόβουμε από το ζυμάρι κομμάτια βάρους περίπου 80 γρ. και τα πλάθουμε σε κορδόνια με πάχος όσο το μικρό μας δάχτυλο. Ενώνουμε τις άκρες τους για να φτιάξουμε κουλουράκια ή τα τυλιγουμε σαν σαλίγκαρο και τα τεντώνουμε να πάρουν ωοειδές σχήμα.
  8. Τα αραδιάζουμε στις αλευρωμένες πετσέτες, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν, τα σκεπάζουμε με άλλες πετσέτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά.
  9. Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Για να δούμε αν είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, ρίχνουμε στο λάδι ένα λαλάγγι: πρέπει να ανέβει αμέσως στην επιφάνεια, αφρίζοντας.
  10. Τηγανίζουμε τότε τα λαλάγγια σε μικρές δόσεις, το πολύ για 1 λεπτό, τουμπάροντάς τα στα μισά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  11. Στραγγίζουμε τα λαλάγγια πάνω σε μια σχάρα την οποία έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας.
  12. Σερβίρουμε τα λαλάγγια με μέλι, με τριμμένη φέτα ή σκέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος180