Οι… «λύκοι» του Κουβαρά στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ

125

Στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκονται από σήμερα το πρωί και τα 7 ζώα που περιπλανιούνταν τις προηγούμενες ημέρες τον Κουβαρά της Αττικής, προκαλώντας λόγω του φαινοτύπου τους εικασίες και ανησυχίες περί «λύκων», μέχρις ότου αποδειχθεί ότι πρόκειται για Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα, φυλή σπάνια τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τις πρώτες εξετάσεις των κτηνιάτρων του ΔΙΚΕΠΑΖ προκύπτει ότι οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 2 έως 8 χρονών και πολύ πιθανό είναι τα δύο μεγαλύτερα σκυλιά να είναι και οι γεννήτορες όλων των νεότερων σε ηλικία ζώων

Εκ πρώτης όψεως η κατάσταση της υγείας των ζώων είναι καλή, αλλά ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά την ολοκλήρωση και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Πάντως η εικόνα και η θρεπτική τους κατάσταση δείχνουν ότι δεν ήταν πολύ καιρό αδέσποτα στο δρόμο, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το πως και από ποιον εγκαταλείφθηκαν ή έστω πως «δραπέτευσαν» από την εγκατάσταση στην οποία ζούσαν.

Λόγω του αριθμού τους και της εξαιρετικής ομοιότητας μεταξύ τους,  είναι φανερό ότι έχει προηγηθεί προσπάθεια εκτροφής μίας σπάνιας φυλής, χωρίς, όμως, κανένας από τους 7 σκύλους να έχει σημανθεί ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο νόμος!

Επίσης,  κανένας δεν έχει εμφανιστεί να δηλώσει απώλεια ή να διεκδικήσει την ιδιοκτησία των σκύλων, που έχουν πλέον, περιέλθει στην διαχείριση του δήμου Σαρωνικού και του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Τις επόμενες ημέρες οι κτηνίατροι μας θα τσιπάρουν και θα στειρώσουν τους σκύλους, ενώ θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και όλες οι άλλες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που προβλέπει το πρωτόκολλο, για όσα ζώα εισάγονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Όπως είναι αυτονόητο, μετά τη σήμανση και τη στείρωση τους οι σκύλοι θα είναι διαθέσιμοι προς υιοθεσία, με αυστηρά κριτήρια λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φυλής.

Τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα δημιουργήθηκαν με τη διασταύρωση μεταξύ αιχμαλωτισμένων λύκων και γερμανικών ποιμενικών και αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστή φυλή, μόλις το 1990. Η φαινοτυπική ομοιότητα τους με τον άγριο λύκο που ξάφνιασε τους κατοίκους του Κουβαρά, οφείλεται στο ότι η παρουσία του DNA του λύκου ανιχνεύεται ακόμα στις εξετάσεις ζώων της φυλής.

«Είναι μία σχετικά σπάνια φυλή με περιορισμένες γεννήσεις κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τις απορίες μας και τα ερωτηματικά για το πως βρέθηκαν 7 από αυτά μαζί σε περιοχή της Αττικής», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.