Πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία, το ένα στο Κερατσίνι και το άλλο στη Νίκαια ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής. Στο ένα διαπιστώθηκα παραβίαση σχετικά με την πώληση κιμά και στο άλλο διαπιστώθηκε παραπλανητική επισήμανση σε ένα είδος που ενώ ήταν εισαγόμενο το διέθετε ως ελληνικό.
Σύμφωνα με το άρθρο 20 των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».
Ο περιορισμός στην ποσότητα υπολείμματος κιμά αφορά θέμα ασφάλειας τροφίμων, καθώς τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές ασθένειες και που ενδεχομένως υπάρχουν στο κιμά σε μικρή ποσότητα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνοντας τον κίνδυνο. Επίσης ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση, σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.
Οι έλεγχοι για την παρουσία κιμά σε μηχανές κοπής τόσο σε κρεοπωλεία όσο και στα τμήματα κρεοπωλείων των σουπερμάρκετ είναι εντατικοί και συνήθως αποφέρουν «καρπούς» μια και δεν είναι λίγα τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αυτό το λόγο.
Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ σε γνωστό κρεοπωλείο στο Κερατσίνι καθώς στη μηχανή κοπής βρέθηκε κιμάς άνω των 100 γραμμαρίων. Ο έλεγχος έγινε στις 27 Αυγούστου από επιθεωρητές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά & Νήσων.
Επίσης ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου και σε κρεοπωλείο στη Νίκαια. Μετά από έλεγχο που έγινε στις 21 Αυγούστου διαπιστώθηκε παραπλανητική επισήμανση στο είδος «κότσι χοιρινό», γιατί ενώ με το τιμολόγιο αγοράς ήταν προέλευσης Ολλανδίας στην πινακίδα πώλησης δηλωνόταν ως ελληνικό, κατά παράβαση της παρ. 1Δ του άρθρου 19 των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.
ΠΗΓΗ:cibum.gr