Στάση εργασίας των καθηγητών και κινητοποίηση την Τετάρτη 21/2 στο Καλλιτεχνικό Σχολείo Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει τη Διευθύντρια του σχολείου

55

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει τη Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για αυταρχική, αντισυναδελφική συμπεριφορά, που οδηγεί στον εργασιακό εκφοβισμό των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο σχολείο.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ:
Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν συνάδελφοι/συναδέλφισσες για πολλοστή φορά φέτος, αυτή τη φορά στη μαζικότατη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ στο σχολείο την Τρίτη 13/2/2024:
  • Εκπαιδευτικοί δέχονται συνεχώς απαξιωτικές συμπεριφορές και προσωπικές απειλές (για πειθαρχικές αναφορές σε βάρος τους, για αρνητική αξιολόγηση (Α2), ακόμα και για μη πρόσληψή τους στο σχολείο το επόμενο έτος!), όταν διατυπώνουν διαφορετική γνώμη από εκείνη της Διευθύντριας. Στα πλαίσια αυτά, η Διευθύντρια έφτασε στο σημείο να καταθέσει αναφορά στο Πειθαρχικό της ΔΙΔΕ Πειραιά σε βάρος αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, με ανυπόστατες κατηγορίες.
  • Απαξιωτικές συμπεριφορές, που αγγίζουν ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (έγινε καταγγελία από συγκεκριμένο συνάδελφο που τού ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει, γιατί δεν έχει ο ίδιος παιδιά-δεν είναι πατέρας δηλαδή!).
  • Η Διευθύντρια προσπάθησε, με τους παραπάνω τρόπους, να αλλάξει την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, που τάχθηκε υπέρ της απόφασης της ΟΛΜΕ για κατάθεση των ενιαίων κειμένων στην αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας, αφού πρώτα ανέβαλε με κάθε ευκαιρία την σχετική συνεδρίαση και αφού είχε ήδη ορίσει συντονιστές ομάδων χωρίς σχετική συνεδρίαση και απόφαση συλλόγου διδασκόντων, με σκοπό να κατατεθούν σχέδια δράσης.
  • Απαιτεί την αναπλήρωση διδακτικών ωρών, όταν απουσιάζει εκπαιδευτικός, από άλλους εκπαιδευτικούς, σε παράβαση του διδακτικού τους ωραρίου. Ζητά την πραγματοποίηση εφημερίας από εκπαιδευτικούς που έχουν κενό, εν ώρα διδασκαλίας.
  • Προχωρά με παράτυπο τρόπο σε προσθήκες στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού αυτό έχει υπογραφεί από τους εκπαιδευτικούς, ενώ έφερε δυσκολίες στην οργάνωση και πραγματοποίηση σχολικών εορτών.
  • Παρουσιάζει στους/στις μαθητές/μαθήτριες τις δικές της αποφάσεις, σαν αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • Ζητά από συναδέλφους/συναδέλφισσες να αιτηθούν (εκπαιδευτική;;;) άδεια, προκειμένου να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια σχολικών συμβούλων!
Ολα τα παραπάνω, έχουν επιβάλει κλίμα τοξικότητας, φόβου, αφόρητων πιέσεων και δυσλειτουργίας, με αποτέλεσμα να δυναμιτίζεται το απαραίτητο παιδαγωγικό κλίμα και οι εκπαιδευτικοί να δυσκολεύονται αφόρητα να επιτελέσουν το δύσκολο και σύνθετο έργο τους.
Τονίζουμε ότι στις 13/2/2024 ήταν η 2η φορά που φέτος η ΕΛΜΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στο συγκεκριμένο σχολείου.

Σχετική ανακοίνωση, που καταγγέλλει απειλές απέναντι σε γονείς μαθητών που αποφάσισαν (οι μαθητές) να οργανώσουν, συλλογικά και δημοκρατικά, αγωνιστικές κινητοποιήσεις,  έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να ανεχτεί αυταρχικές συμπεριφορές. Εκτός της έκδοσης της συγκεκριμένης ανακοίνωσης-καταγγελίας, προχώρησε σε καταγγελία στο ΔΙΔΕ Πειραιά, στα πλαίσια συνάντησης που είχε μαζί του Λ (βλέπε σχετικό Δελτίο Τύπου υπ’ αριθμόν 43 στις 15/2/2024).
Αποφασίζει επιπλέον: την πραγματοποίηση κινητοποίησης έξω από το σχολείο την Τετάρτη 21/2 στις 8:00 πμ. Για το σκοπό αυτό κηρύσσει στάση εργασίας 08:00-11:00). Τέλος, θα ζητήσει σχετική καταγγελία και από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Κερατσίνι 09/02/2024

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ
Σαν σύλλογος γονέων θα θέλαμε να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και στα παιδιά μας για τους αγώνες τους για την προάσπιση του δημοσίου σχολείου και του δημοσίου πανεπιστημίου.Συγχρόνως , θα θέλαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας, και την αντίθεση μας σε ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του σχολείου προς την κατεύθυνση τρομοκράτησης των μαθητών μας ,με τελικό στόχο την αποτροπή της επιλογής τους να κάνουν κατάληψη.
Επιπροσθέτως, θα περιμέναμε από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά και προσωπικά από τον προϊστάμενό της αντί να συναντά τον εισαγγελέα και τον ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. για την “εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων” (βλ. σχετικό δελτίο τύπου) να φρόντιζε να έρθουν οι καθηγητές χορού και κινηματογράφου στην ώρα τους και όχι με 4 μήνες καθυστέρηση. Σαν σύλλογος γονέων πιστεύουμε ότι η κατάληψη θα πρέπει να είναι το τελευταίο όπλο στα χέρια των μαθητών. Πριν από αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι να διεκδικήσει κανείς τα δικαιώματα όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκτοξεύονται απειλές προς τους μαθητές και να ειδοποιούνται γονείς ότι θα επέμβει ο εισαγγελέας.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικρατεί η λογική, ο διάλογος και να λύνονται όλα τα θέματα εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο σύλλογος μας τις επόμενες μέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, θα ζητήσουμε άμεση συνάντηση με την διευθύντρια και τους καθηγητές για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις με γνώμονα την προστασία των μαθητών και όχι την στοχοποίηση τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ