Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πτώση του ανθρώπου, κατά την Μεγάλη Παρασκευή, θεωρείται μεγαλύτερη από την πρώτη πτώση μέσα στον Παράδεισο. Τότε ο άνθρωπος αποστάτησε από τον Θεό, νομίζοντας πως θα γίνει, χωρίς κόπο, ισόθεος, αλλά σήμερα σταυρώνει τον Θεό».
«Σε Εκείνον που δώρισε στην ανθρωπότητα την αιώνια ζωή και τη δόξα της Βασιλείας, ο κόσμος Του αντιπροσφέρει θάνατο. Ιδιαίτερη περίπτωση ο Ιούδας. Ήταν τρία χρόνια κοντά στον Χριστό και διδάχτηκε να μην έχουμε πάνω μας ούτε άργυρο ούτε χρυσό. Εκείνος ο ίδιος τώρα οδηγεί τον Μεγάλο Δάσκαλό του στον θάνατο αντί τριάκοντα αργυρίων. Και είναι ιδιαίτερη η περίπτωση, γιατί πολλοί “ιούδες” και τώρα ληστεύουν και σκοτώνουν συνανθρώπους τους, για ελάχιστα χρήματα. Και στο ενδεχόμενο ερώτημα, μήπως είμαι εγώ, η απάντηση είναι δεδομένη. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, όλοι συνευθυνόμαστε» – πρόσθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Ο θάνατος είναι φοβερό μυστήριο. Πιο φοβερό όμως είναι να παραδίδουν οι άνθρωποι στον θάνατο συνανθρώπους τους. Πιο φοβερό είναι ο πόλεμος και η απειλή πολέμου. Πάνω από ένα χρόνο στον ευρωπαικό χώρο αθώοι και άμαχοι δολοφονούνται. Και αυτό είναι κάτι που μας κρατάει σε αγωνία, ενώ παράφρονες απειλούν ή και επευλογούν τα ανομήματα. Οι αποσείοντες ευθύνες, μιμούνται τον Πιλάτο, μόνο που το νερό μπορεί να ξεπλένει ρύπους, αλλά ποτέ δεν καθαρίζει αμαρτίες και δεν μειώνει τις ευθύνες».
«Στην σημερινή τραγικότητα πλανάται και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: «Λαέ μου, τι εποίησά σοι, και τι μοι ανταπέδωκας;». Και βέβαια, ας μην προβάλλει κάποιος την ένσταση ότι δεν ήμουν εκεί, δεν φταίω εγώ. Η ευθύνη και τότε και τώρα είναι συλλογική και αναφέρεται σε όλους μας. Εμείς σταυρώσαμε τον Χριστό! Και συνεχίζουμε να Τον σταυρώνουμε με τις κακίες μας, με την πονηρή περιέργειά μας, με τις ανέντιμες σχέσεις μας, με την αδιαφορία μας για τον πόνο, τη στέρηση, τη θλίψη του άλλου» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νικαίας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Η Μεγάλη Παρασκευή μας συγκλονίζει όλους, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, για να καλλιεργήσουμε την υπομονή, για να διδαχτούμε από την πραότητα του Εσταυρωμένου, για να ανεβούμε πνευματικά. Μας αναμένει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιω. 1, 29). Ας προσευχηθούμε με συντριβή και σιωπή και ας ετοιμαστούμε να μετάσχουμε στη χαρά της Αναστάσεως».
Να αναφερθεί ότι τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης Ζάχαρης Δημήτριος και ο Λαμπαδάριος Πελεκάνος Δημήτριος.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος την Πέμπτη και την Παρασκευή της Διακαινησίμου που εορτάζει το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων Σχιστού θα προστεί των ιερών ακολουθιών.
ΦΩΤΟ: Βικιπαίδεια