ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη χρήση και λειτουργία των παιδικών χαρών – Εικόνες ΑΛΑΛΟΥΜ στους περίφρακτους κοινόχρηστους χώρους της πόλης

94
bsh
Πληθαίνουν οι καταγγελίες από περίοικους των παιδικών χαρών στο Κερατσίνι, για την ανεξέλεγκτη χρήση και λειτουργίας τους, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ιδιαίτερα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πολλοί κάτοικοι της πόλης, οι παιδικές χαρές στο Κερατσίνι παραμένουν ανοικτές και προσβάσιμες όλο το 24ωρο. Γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά, αλλά κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εισέρχονται χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο ή περιορισμό σε αυτές, δημιουργώντας εύλογη όχληση στις οικογένειες που κατοικούν γύρω από παιδικές χαρές.
Ιδιαίτερη ένταση, σύμφωνα με το πλήθος και την οξύτητα των καταγγελιών, παρουσιάζει το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης της παιδικής χαράς στον Αγιο Αντώνιο Κερατσινίου.
Από το  ρεπορτάζ μας προκύπτει δυστυχώς, μία εικόνα αποκαρδιωτική ως προς το τι συμβαίνει στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
Σε ότι αφορά τις παιδικές χαρές, παραμένουν στο σύνολό τους ανοικτές μέρα και νύχτα, χωρίς να υπάρχει – εφόσον αυτός υφίσταται – αναρτημένος κανονισμός λειτουργίας τους. Μοναδική εξαίρεση η παιδική χαρά στον Αγιο Αντώνιο όπου μία πλαστικοποιημένη ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρει πως λειτουργεί κατά τις ώρες 09.00 – 22.00 τη χειμερινή περίοδο και 09.00 – 24.00 τη θερινή.
Δυστυχώς αυτή η εικόνα συνιστά μία και μόνο πτυχή του ΑΛΑΛΟΥΜ, το οποίο επικρατεί σε όλους τους περίφρακτους κοινόχρηστους χώρους.
Η παιδική χαρά επί των οδών Ταϋγέτου και Θήρας παραμένει ανοικτή όλο το βράδυ, μόλις 100 μέτρα μακριά από την πλατεία Κρήτης που έχει κλειδωμένες και τις 2 εισόδους της και αναρτημένη ανακοίνωση πως λειτουργεί 06.00 – 22.00.
Ομως σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, η επίσης περίφρακτη πλατεία Καρπάθου, παραμένει με ανοικτές τις 2 κυρίες εισόδους της. Πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο πλατείας, παιδικής χαράς και πάρκου άσκησης σκύλων.
Οπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, οι είσοδοι της πλατείας παραμένουν κάποια βράδια ανοικτές και κάποια άλλα κλειστές…
Κατάσταση που συνέβαινε πριν τη δημιουργία του πάρκου άσκησης σκύλων και παραμένει έως σήμερα.
Εξίσου χαοτική η κατάσταση στο Πρέσσοφ που παραμένει ανοικτό και βεβαίως αφύλακτο όλο το βράδυ, όπως μας λένε κάτοικοι της περιοχής.
Σε αντίθεση με τις πληροφορίες που δίνει η σελίδα του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας η κεντρική είσοδος είναι ορθάνοιχτη και γύρω στις 02.00 ξημερώματα Κυριακής μια ευάριθμη ομάδα νέων ανθρώπων παίζει μπάσκετ στο γηπεδάκι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαμαρτυρίες από τις παρακείμενες πολυκατοικίες, έρχονται ίσως σε δεύτερη μοίρα, όσο υπάρχει η σκέψη πως τους προβολείς του γηπέδου δεν τους ανάβει – έστω – κάποιος υπεύθυνος φύλακας του Δήμου, αλλά οι νεαροί παίκτες αυτοβούλως και με όποιους κινδύνους μπορεί αυτό να εμπεριέχει…
Το Keratsini News, έχει στη διάθεσή του φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν και καταγράφουν αναλυτικά, όλα τα παραπάνω. 
Το διακύβευμα όμως ΔΕΝ είναι η προβολή τους. 
Ούτε βέβαια στόχο μπορεί να αποτελέσει η δημιουργία κοινωνικής έντασης μεταξύ όσων εμπλέκονται παθητικά ή ενεργητικά με την παρούσα χρήση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. 
Είναι προφανές πως από την όλη κατάσταση προκύπτουν και απασχολούν, σειρά καλόπιστων αλλά κυρίως πραγματικών ερωτημάτων:
*Υπάρχει και – εάν υπάρχει – τηρείται ο κανονισμός λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων;
*Διέπεται από κάποια ενιαία και συνεκτική λογική ή αφορά συρραφή διαφορετικών επιλογών, που εφαρμόζονται σε ομοειδείς χώρους και λειτουργίες;
*Η περίφραξη, φύλαξη και προστασία των συγκεκριμένων υποδομών του Κερατσινίου, στηρίζεται σε μια ενιαία πολιτική αντίληψη του θέματος ή ευκαιρικά αντανακλά την αντίδραση απέναντι σε καταγγελίες παραβατικών φαινομένων που κατά καιρούς προκύπτουν;
*Υπάρχει η ανάγκη συγκρότησης ενός σχεδίου αξιοποίησης του δυναμικού του Δήμου, για παράδειγμα της Δημοτικής Αστυνομίας, σε μια λογική στήριξης των δημόσιων χώρων;
*Σε μία τέτοια περίπτωση η Διοίκηση του Δήμου θα στραφεί στη διεκδίκηση ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ή θα οδηγηθεί στην επέκταση της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης όπως συμβαίνει σήμερα με την πλατεία Κρήτης.
*Είναι τόσο δύσκολο να συντονιστούν κάποια στοιχειώδη πρώτα βήματα; Για παράδειγμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλειδώνεται το βράδυ η παιδική χαρά επί των οδών Ταϋγέτου και Θήρας με το ίδιο τρόπο που αυτό ΗΔΗ συμβαίνει στη διπλανή πλατεία Κρήτης;

Σε κάθε περίπτωση αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα ΔΕΝ είναι ρητορικά.

Η απάντηση χρειάζεται να δωθεί και κυρίως να επικοινωνηθεί από την Διοίκηση του Δήμου, με πράξεις ενέργειες, παρεμβάσεις και με ενδελεχή ενημέρωση. Πριν τα παράπονα, οι ενστάσεις, οι καταγγελίες, μετατραπούν σε κοινωνικές εντάσεις, καθόλα άσκοπες και αναποτελεσματικές.

bsh