Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κερατσινίου Δραπετσώνας στη συνεδρίαση για το Master Plan της Cosco

76

Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει έναν μεγάλο κύκλο της επίθεσης απέναντι στο λαό του Πειραιά συνολικά, με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) για το Master Plan του ΟΛΠ.

Πρόκειται για ακόμη μια πράξη του εγκλήματος ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες τόσο των εργαζομένων του λιμανιού, όσο και των κατοίκων των εργατογειτονιών μας. Είναι βέβαια συνέχεια του έργου της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ στην Cosco και της γενικότερης κατεύθυνσης της ΕΕ για την απελευθέρωση των Μεταφορών, που υλοποίησαν με συνέπεια και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει επί της ουσίας το ΠΔ: Έρχεται και εγκρίνει όλα τα επενδυτικά έργα της Cosco στο λιμάνι. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αλλάζει της χρήσεις γης και τους όρους δόμησης σε κάποιες ζώνες όπως αυτές φαίνονται στα σχεδιαγράμματα που επισυνάπτονται στο μάστερ πλαν, τόσο για τα ίδια τα έργα όσο και για τις υποδομές άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα:

  • Είναι δεδομένη η μονιμοποίηση των «καζανιών» της Oil One στα Λιπάσματα, αλλά και των λοιπών βιομηχανικών χρήσεων σε όλο το εύρος του Όρμου Σφαγείων και του Όρμου Δραπετσώνας με την αλλαγή χρήσης που αφορά την λιμενική ζώνη η οποία πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική χρήση α,β,γ κατηγορίας.
  • Κατοχυρώνεται η επέκταση της Κρουαζιέρας στην Πειραϊκή με προσχώσεις 135 στρεμμάτων στη θάλασσα και σειρά άλλων κατασκευών όπως Ξενοδοχεία.
  • Το ίδιο ισχύει για την επέκταση του Προβλήτα Ι στον μώλο της ΔΕΗ, με προσχώσεις 36 στρεμμάτων στη θάλασσα για τη διακίνηση αυτοκινήτων και την κατασκευή νέου πενταόροφου κτηρίου για τη στάθμευση αυτών.
  • Κατασκευή αποθηκών logistics, στον πρώην χώρο ΟΔΔΥ, επεκτείνοντας την αποθήκευση και τις μεταφορτώσεις φόρτων ακόμα και δίπλα στο Κέντρο Υγείας έργο που είναι σε εξέλιξη.
  • Μονιμοποιούνται τα «καζάνια του θανάτου» στο Πέραμα, τα οποία λειτουργούν ως αποθηκευτικός χώρος για τον Προβλήτα πετρελαιοειδών.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ξεκομμένα και δεν πρέπει να βλέπει κανείς έξω από τις συνολικότερες εξελίξεις γύρω από την μετατροπή της χώρας, της Αττικής και του Πειραιά ως κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας από την μία και μια απέραντη στρατιωτική βάση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ από την άλλη στον ανταγωνισμό μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως αυτός εκφράζεται στην περιοχή και μπλέκει τον λαό μας σε επικίνδυνα σενάρια.

Κοινός παρονομαστής όλων των σχεδιασμών για το λιμάνι του Πειραιά είναι το κέρδος, που σημαίνει βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων του λιμανιού και τραγικές συνέπειες για τα εργατικά λαϊκά στρώματα που ζουν γύρω από αυτό. Για μια ολόκληρη δεκαετία εκτοξεύονταν τα νούμερα των διακινούμενων containers, ελλιμενίζονται τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία στον κόσμο και τα οικονομικά αποτελέσματα κατέγραφαν νέα υπερκέρδη για το κινέζικο μονοπώλιο.

Αντίθετα ο λογαριασμός για τον λαό κατέγραψε την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης μέσα στο λιμάνι, την επέκταση της εργολαβικής απασχόλησης, τα φθηνά μεροκάματα, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας οδηγώντας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα δηλαδή στη δολοφονία λιμενεργατών εν ώρα εργασίας.

Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που κατά τη γνώμη μας δεν είναι έξω αλλά μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού στην περιοχή από την σκοπιά των αμερικάνικων συμφερόντων. Τα ναυπηγεία λοιπόν αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ψήφισαν από κοινού παραδίνοντας τα στην ΟΝΕΧ.

Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που παραχωρήθηκαν στον εφοπλιστή Προκοπίου «καθαρά από εργαζόμενους», με στόχο μάλιστα να χωροθετηθεί και ηλεκτροπαραγωγή από LNG δίπλα σε κατοικημένη περιοχή.

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται οι εργαζόμενοι και ο λαός του Πειραιά που δίνουμε σκληρές μάχες με τα σωματεία μας άλλους φορείς της περιοχής, ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή εξέλιξη στο λιμάνι. Ενάντια στην παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στην ιδιωτικοποίηση όλου του λιμανιού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην παραχώρηση του επιπλέον 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Cosco από την κυβέρνηση της ΝΔ, στις διάφορες εκδοχές του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ που παρουσίαζε και εν μέρη ήδη υλοποιούσε το μονοπώλιο της Cosco.

Σ΄ αυτούς τους αγώνες βρίσκεται το νέο και το ελπιδοφόρο για το λαό. Στην οργανωμένη πάλη ενάντια στις κυβερνήσεις, το κράτος, τους επιχειρηματικούς ομίλους, που μπορεί να γράφει εμβληματικές σελίδες όπως οι αγώνες των λιμενεργατών, και να φέρνει αποτελέσματα. Αυτοί οι αγώνες μπορούν να ξεσκεπάζουν την ψευτιά, την υποκρισία και τις διαχρονικές ευθύνες των αστικών κομμάτων, να αντιμετωπίζουν την καταστολή και την προβοκάτσια, στον βαθμό που θα στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το ίδιο το σάπιο σύστημα, που δε διστάζει να θυσιάσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους, όπως τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, τους νεκρούς λιμενεργάτες στις Προβλήτες του λιμανιού, τους νεκρούς μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα καράβια και συνολικά στους χώρους δουλειάς.

Κατά την γνώμη μας μόνο η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, σε κατεύθυνση ενάντια στα σχέδια κυβερνήσεων και μονοπωλιακών ομίλων μπορεί να έχει πραγματικά αποτελέσματα. Και όχι η στοίχιση πίσω από τα μεν ή τα δε σχέδια που επεξεργάζονται διάφοροι επιστήμονες με διάφορες μελέτες που σ αυτές χωράνε και οι ανάγκες του λαού της περιοχής και τα σχέδια των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά είναι για γέλια. Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι σ αυτό το σύστημα στο τέλος της μέρας τα διάφορα διανθισμένα με μπόλικη χρυσόσκονη σχέδια είναι τα χειρότερα για τις ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Γι αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ όσο αναφορά τον χώρο των λιπασμάτων για την απαλλοτρίωση χωρίς αντίτιμο του συνόλου των 640 στρεμμάτων, ώστε αυτά να αποδοθούν στον λαό για την αξιοποίησή τους προς όφελος του, με υποδομές που θα βελτιώνουν τους όρους ζωής των εργαζομένων στον Πειραιά για Σχολεία, Νοσοκομεία, χώρους πρασίνου, άθλησης, αναψυχής κλπ. Κάθε άλλη εξέλιξη ή σχέδιο είναι ενταγμένο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον συνολικότερο σχεδιασμό κυβερνήσεων και μονοπωλίων με χαμένο πάντα τον ίδιο το λαό με πολλά παραδείγματα που μπορούμε να πούμε όπως το ελληνικό ή αθλητικό κέντρο στον αγ. Κοσμά κα.

Είναι κρίσιμο λοιπόν να αναπτυχθεί τέτοιο κίνημα, με πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης  απέναντι στους σχεδιασμούς του μονοπωλίου που έχει τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων. Να μην εγκλωβιστεί στις προσφυγές στο ΣτΕ γιατί όποιος επικαλείται μόνο την δικαιοσύνη κρύβει ότι αυτή είναι μέρος του κράτους και ξεχνάει μια σειρά αποφάσεις που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων (πλειστηριασμοί, συντάξεις κλτ). Αλλά και σε τελική ανάλυση αφοπλίζει και το κίνημα δημιουργώντας του ψεύτικες προσδοκίες, αναμονή και τελικά οι σχεδιασμοί προχωρούν, το κίνημα όταν βάζει τέτοιους στόχους αφοπλίζεται και δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα που μπορούν να καταδείξουν την δύναμη των πολλών.

Χρειάζεται όμως όντως αυτός ο αγώνας να έχει συνέχεια, να μαζικοποιείται δείχνοντας τον πραγματικό αντίπαλο χωρίς να εγκλωβίζεται από διάφορους κάθε φορά σωτήρες. Είναι πλέον καθαρό ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό αρκεί να το πάρουμε απόφαση.

Αλήθεια για πείτε μας. Γιατί η δημοτική αρχή επέλεξε την σιγή ιχθύος για το ζήτημα από τον Γενάρη μέχρι σήμερα; Γιατί κρύβεται πίσω από τις προσφυγές στο ΣτΕ; Αλλά θέλουμε να θυμίσουμε και τα λόγια του δημάρχου πριν χρόνια για καλό μαστερ πλαν που χρειάζεται μερικές αλλαγές. Τον Οκτώβρη σε συνέντευξή του ότι « δεν λέμε όχι σε όλα » που κατά την γνώμη μας στην πράξη συνδράμει ανταγωνιστικά συμφέροντα, όπως με τη στήριξη των εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κόντρα στην Cosco αλλά και άλλα κομμάτια του κεφαλαίου που θίγονται με το παρόν μάστερ πλαν. Σας καλούμε όλους να αναρωτηθείτε και να βγάλετε συμπεράσματα.

Καθαρές κουβέντες. Αυτό και όποιο μάστερ πλαν όποιας πολυεθνικής δεν λογαριάζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής παρά μόνο την αύξηση της κερδοφορίας της. Αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την πολιτική τους δεν λύνουν τα προβλήματα και δεν ικανοποιούν τις ανάγκες που έχουμε αλλά νομοθετούν για να εξασφαλίζουν τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής μας, των όρων εργασίας μας, το περιβάλλον. Από κοντά περιφερειακές και δημοτικές αρχές που εγκλωβίζουν συνειδήσεις, σπέρνουν αυταπάτες και τελικά ο λογαριασμός έρχεται να πληρωθεί πάλι από τον λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Αυτό έγινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποιούσε το λιμάνι. Αυτό έγινε όταν η ΝΔ μας φόρτωσε τον Μελισανίδη και ο ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε παράταση, αυτό γίνεται και τώρα με το ΠΔ.

Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: «Ή Λιμάνι του λαού για τη δική του τη ζωή, ή υποδομή στην υπηρεσία του κεφαλαίου όπως αυτό και αν εκφράζεται».

Εμείς λέμε ότι υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα που παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Αυτή η προοπτική μπορεί να δώσει πνοή και συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις. Να στριμώξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης.

Καλούμε επομένως το λαό και τη νεολαία να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, εντάσσοντας στο περιεχόμενο της πάλης τους, τη σύγκρουση ενάντια σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια στο λιμάνι του Πειραιά, από την Πειραϊκή μέχρι τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας και τα «καζάνια του θανάτου» στο Πέραμα.

Εμείς είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σ αυτή την πλευρά της ιστορίας. Μέσα στο μαζικό κίνημα, με τα εργατικά σωματεία, γιατί εκεί στην οργάνωση της πάλης μας βρίσκεται η πραγματική λύση για μια καλύτερη ζωή.

Από την πλευρά μας στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να οργανώνουμε κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο

Η