Home Γευσιγνωσία Μελιτίνια Σαντορίνης: Η ελληνική εκδοχή του…τσίζκεικ

Μελιτίνια Σαντορίνης: Η ελληνική εκδοχή του…τσίζκεικ

193

Μελιτίνια Σαντορίνης

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ελληνική εκδοχή του…τσiζκεικ. Μια φίνα κρέμα με φρέσκο ανάλατο τυρί της εποχής, με αυγά, αρωματισμένη με βανίλια ή μαστίχα, και στεφανωμένη με λεπτό φύλλο ζύμης. Τα μικρά αυτά γλυκάκια τα φτιάχνουν και στις υπόλοιπες Κυκλάδες καθώς και στην Κρήτη, με μικρές παραλλαγές και είναι γνωστά και ως λυχναράκια (το σχήμα τους θυμίζει λύχνο

Υλικά

  • Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 2 κουταλιές γεμάτες βούτυρο λειωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • ελάχιστο αλάτι
  • χλιαρό νερό
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανάλατη φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/4 κιλού αλεύρι μαλακό
  • 50γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 3 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

    Διαδικασία

    Βήμα 1

    Για τη γέμιση: Λιώνετε το τυρί στο μίξερ ή στο μύλο των λαχανικών. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.

    Βήμα 2

    Αφήνετε το μίγμα μερικές ώρες στο ψυγείο. Αν βγάλει υγρά, ρίχνετε λίγο αλεύρι ακόμα για να ξαναγίνει η κρέμα σφιχτή.

    Βήμα 3

    Ζυμώνετε το αλεύρι με το βούτυρο, αλάτι και λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

    Βήμα 4

    Ανοίγετε τη ζύμη με βέργα σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πολύ λεπτό φύλλο. Την κόβετε κατόπιν σε δίσκους με διάμετρο 8 εκ.. Βάζετε σε κάθε δίσκο λίγη κρέμα και τη στρώνετε στο κέντρο του δίσκου, αφήνοντας γύρω γύρω κενό περιθώριο 1½ εκ. Σηκώνετε τη ζύμη προς τα μέσα, και την τσιμπάτε με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, ώστε να κλείσει μέσα η γέμιση, χωρίς να σκεπαστεί.

    Βήμα 5

    Αραδιάζετε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

    Φωτογραφία: Γιώργος ΔρακόπουλοςFood Styling: Tina Webb