Στέφανος Χρήστου: “Οι ευρωεκλογές καταλύτης για το πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια και μοναδική ευκαιρία για να γίνει ο άλλος πόλος”

5
Το σοφό και σαφές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών πυροδότησε εξελίξεις στο όλο πολιτικό σύστημα που αποδείχτηκε προβληματικό και ανεπίδεκτο μάθησης από τα λάθη του, την ανεπάρκεια και την αλαζονεία του.
Διαψεύστηκε παταγωδώς η κυβέρνηση προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού ότι δήθεν το αποτέλεσμα δεν είχε ιδιαίτερο βάρος ως συνέπεια μια «χαλαρής» ψήφου.
Αντίθετα ήταν βαρύτατο και ανατρεπτικό, όπως αποδεικνύεται το μήνυμα της κάλπης και αυτό καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις και κυρίως στα ποιοτικά τους στοιχεία.
Η κυβέρνηση έχασε το ξεθωριασμένο πια «φόβητρο» του επικίνδυνου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που έσειε το 2019 μέχρι και το 2023 συμπεριλαμβανομένης και της υγειονομικής κρίσης.
Ερχεται πλέον πρωτογενώς αντιμέτωπη με το πραγματικό αφτιασίδωτο εαυτό της, την ανεπάρκεια και την ανακολουθία της. Ακρίβεια, αισχροκέρδεια, ανέλεγκτη ενεργειακή κρίση, Τέμπη και κατάφορη καταρράκωση της δικαιοσύνης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων ( εκλογικοί κατάλογοι Ελλήνων του εξωτερικού), υποκλοπές, η καταστροφική τραγωδία της Θεσσαλίας, οι πομφόλυγες για επιτελικό κράτος, η υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης, ο υπερβολικός φόβος για το πολιτικό κόστος κυρίως από τα δεξιά δεν εξισορροπούνται από τις όποιες εξαγγελίες της πολυφορεμένης πια Δ.Ε.Θ.
Η πολιτική « τράπουλα» ευτυχώς ανακατεύτηκε από την κοινωνική αντιπολίτευση και το σκηνικό μπήκε σε φάση υγιούς πιστεύω περιδίνησης. Αρκεί βέβαια να το αντιληφθεί επαρκώς και να το αξιοποιήσει ο προοδευτικός χώρος έγκαιρα και κατάλληλα.
Η αλλαγή δεν θα έρθει από τα πάνω όπως πολλοί καρεκλοκένταυροι «προοδευτικοί» απεργάζονται με την διαμόρφωση συγκλίσεων και συμμαχιών ερήμην της κοινωνίας.
Το ζητούμενο δεν είναι να φύγει ο Μητσοτάκης και να τον αντικαταστήσουν κάποιοι άλλοι «πορφυρογέννητοι». Απαιτείται συγκροτημένη και πειστική πολιτική, προοδευτική, προγραμματική πρόταση, που θα κουβαλά αδιάσπαστα μαζί της το ήθος που λείπει παντελώς από την πολιτική.
Το στοίχημα για μια ζώσα και αναγεννημένη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και ένα δυναμικό μεταρρυθμιστικό κέντρο είναι μπροστά μας.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο αυτόνομος ευρύς προοδευτικός πόλος απέναντι στην παραπαίουσα πια ΝΔ που κοιτά δεξιότερα για σανίδα σωτηρίας και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποσυντίθεται «εξελισσόμενος» ραγδαία.
Αυτό όμως προαπαιτεί ισχυρή αυτόνομη ηγεσία που θα εντοπίσει και θα αποδεχθεί λάθη και ανεπάρκειες και θα στραφεί πραγματικά στη κοινωνία . Μια ηγεσία, που δεν υπακούει σε υποβολείς και διαφορά οικονομικά συμφέροντα που «αφυπνίστηκαν» και αυτά με βάση το πολύμορφο και πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Μια ηγεσία που θα υιοθετήσει την συλλογικότητα και την ενότητα της παράταξης σεβόμενη την διαχρονική της πορεία.
Οι συγκλίσεις και οι συμμαχίες θα αποτελούν ζητούμενο αφού πρώτα ανασυγκροτηθεί με σταθερότητα το κόμμα-παράταξη και χαράξει την αυτόνομη δίκη του προοδευτική πορεία.
Αρθρο του Στέφανου Χρήστου, πρώην Δημάρχου Κορυδαλλού, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Πειραιά, επικεφαλής της παράταξης “Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός, Ξανά