Αγανάκτηση των κατοίκων για την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να εγκαταστήσει εργοστάσιο ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ στο Σχιστό. Ποιά θα είναι η στάση Λαγουδάκου – Βρεττάκου προς τις κυοφορούμενες κινητοποιήσεις;

129
oznorMB
Με τη συμμετοχή κατοίκων, εργαζομένων στο Δήμο και αιρετών της αυτοδιοίκησης από το Πέραμα και το Κερατσίνι, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση “Πέραμα Ενεργοί Πολίτες” στο Δημαρχείο Περάματος, με θέμα την λειτουργία μονάδας καύσης απορριμάτων στο Σχιστό.
Στην εκδήλωση παρατέθηκαν ενδιαφέροντα και αναλυτικά στοιχεία, για τα προβλήματα που θα επιφέρει στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων στους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου η εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου, εξαιτίας της άμεσης γειτνίασης με τη περιοχή του Σχιστού, αλλά και του μεγέθους της μονάδας.
Πρόκειται για εργοστάσιο που θα υποδέχεται  κατ΄ έτος και με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τουλάχιστον 260.000 τόνων σύμμεικτων απορριμάτων.
Από τον όγκο αυτό θα οδηγείται στην ανακύκλωση – στην καλύτερη περίπτωση – το 6 – 8% ενώ το βασικό τονάζ θα καίγεται.
Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν, ο εκπρόσωπος του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Θωμάς Μπιζάς, η Δημοσιογράφος Ηλέκτρα Βισκαρουδάκη και ο Βαγγέλης Μαρίνης Δημοτικός σύμβουλος στο Πέραμα.
Παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία, τόσο για το πως και πόσο προβλέπεται να επιβαρύνει την περιοχή, η εγκατάτασταση μιας ανάλογης μοναδας, όσο και προτάσεις εναλλακτικο σχεδιασμού αντιμετώπισης του κρίσιμου θέματος της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία αποτυπώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο η αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, για την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο δεδομένο της εμπλοκής, μέσω ΣΔΙΤ, μεγάλων επιχειρηματικών συμπράξεων και η διαφαινόμενη πίεση, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω επέκτασης του μεγέθους κλίμακας του εργοστασίου και κατά συνέπεια των εκπεμπόμενων ρύπων από τη λειτουργία του.
Αποφασιστική ήταν η διάθεση για να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και κλιμάκωσης των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η παρέμβαση του Παντελή Καμά, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου Δραπετσώνας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.
Προανήγγειλε ανάλογες εκδηλώσεις στο Κερατσίνι με σκοπό να σπάσει από κοινού, το τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης σε σχέση με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων στο Σχιστό.
Με δεδομένο το ότι καταβάλλονται προσπάθειες επίσπευσης της δημοπράτησης της μονάδας και με πληροφορίες να εμφανίζουν ως επισπεύδοντες προς τη κατεύθυνση αυτή, γνωστούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ρόλος που θα παίξουν οι Δημοτικές αρχές των δύο Δήμων.
Το εάν δηλαδή, οι κύριοι Λαγουδάκος και Βρεττάκος, συνδράμουν και πρωταγωνιστήσουν -εκ της θέσεώς τους – στην  ενημέρωση, την κινητοποίηση και κυρίως τον συντονισμό πολιτών και φορέων, με τις διοικήσεις των Δήμων ή περιοριστούν σε διακηρυκτικές εναντιώσεις για τη ΜΕΑ Σχιστού.

Μία πρώτη θετική αρχή, είναι πλέον γεγονός.

Μένει να φανεί στην πράξη και στο αμέσως επόμενο διάστημα το πως θα σταθούν απέναντί της  Δήμαρχοι,παρατάξεις,Περιφεριακοί Σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των πολιτικών φορέων.
mde