Πρωτοπόρο το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

155

Στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας λειτουργεί το  Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.

Η δομή βρίσκεται  στη Δραπετσώνα (25ης Μαρτίου 22 και Θεοτοκόπουλου) και δημιουργήθηκε με τον ιδιαίτερο ζήλο της Αντιδημάρχου κ. Γεωργίας Γεωργακοπούλου και την στήριξη του τότε Δημάρχου Λουκά Τζανή.

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας υπήρξε  μεταξύ των πρώτων που επέτυχε την λειτουργία μιας τόσο κρίσιμης για τηνεξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και σήμερα είναι ένας από τους οχτώ Δήμους της Αττικής που φιλοξενεί μίας απο τις μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας- Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο»

Η δομή της Δραπετσώνας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» , άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2014 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Η δομή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, σε συνδυασμό με την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και την ίδρυση Ξενώνων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ως «Συντονιστή Δικαιούχου». Απευθύνεται σε γυναίκες:

  • που υφίστανται ή έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, οικονομική ή λεκτική βία
  • που είναι, είτε υπήρξαν θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • που υφίστανται ή έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
  • που είναι, είτε έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking (διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία)
  • που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις
  • που γενικότερα έχουν στερηθεί ή έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω φύλου

Το κέντρο στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Νομικό, Κοινωνικό Λειτουργό και Κοινωνιολόγο, όπου παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως:

  • Ψυχοκοινωνική στήριξη (συμβουλευτική από ψυχολόγο, ενημέρωση-πληροφόρηση από κοινωνική λειτουργό για θέματα εργασιακά, για προνοιακά επιδόματα κ.ά.)
  • Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση για δικαιώματα των θυμάτων, τη σχετική νομοθεσία, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, μήνυσης κλπ.
  • Παραπομπή ή συνοδεία των ωφελούμενων γυναικών όπου αυτό απαιτείται, σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε δικαστήρια, νοσοκομεία, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής κλπ

Ολες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Παράλληλα, το Κέντρο συνεργάζεται με όλες τις τοπικές αρχές που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας, όπως οι Αστυνομικές και Εισαγγελικές αρχές, το Νοσοκομείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, η Μητρόπολη κλπ, αλλά και με όλους τους τοπικούς φορείς και δομές που επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας για εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών: ΜΚΟ, τοπικοί Σύλλογοι (γυναικών, επαγγελματιών, πολιτιστικοί), σωματεία, κλπ.

Βασικός στόχος του Κέντρου αποτελεί η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Η ενημέρωση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, η ανάδειξη του φαινόμενου στα Μ.Μ.Ε., η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων, αποτελούν βασικές δράσεις προς την θετική τροποποίηση της αντίληψης και της στάσης της τοπικής κοινωνίας σχετικά µε τη βία κατά των γυναικών. Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας είναι σημαντική και αναγκαία προκειμένου η κοινωνία να επιδείξει μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας.